micron tech

Wat valt op aan de Micron kwartaalcijfers voor DRAM en NAND

micron techDe cijfers van het afgelopen kwartaal die Micron heeft laten zijn onderstrepen het verschil in DRAM en NAND. Micron maakt beiden, maar die worden amper onder eigen naam aangeboden. Voor de NAND heeft het met Crucial weliswaar een eigen label. Maar net als bij DRAM wordt vooral als component verkocht.

Micron kiest voor een andere positie dan Samsung en SK Hynix. Die twee hanteren veel meer de eigen firmanaam. Micron doet dat dus minder. De resultaten van het afgelopen kwartaal zijn geen indicatie dat die keuze verkeerd is. De omzet van DRAM en NAND is fors toegenomen. Voor de omzet van het afgelopen jaar kon een plus van 36 procent (Y-on-Y) worden genoteerd. Het netto resultaat is met $1,7 miljard ruim het dubbele van dezelfde periode een jaar terug.

Schaarste van chips

Met de verhalen over schaarste van chips voor elke toepassing in het achterhoofd naar de verdeling van DRAM en NAND kijken is wel nodig. Micron doet het goed, dat mag duidelijk zijn. Maar DRAM doet het aanzienlijk beter dan NAND. Dat betekent dat voor deze fabrikant de schaarste vooral DRAM gerelateerd is. Y-on-Y nam daarvan de omzet met 23 procent toe. NAND kwam niet verder dan 10 procent. Als een periode van 9 maanden wordt genomen zijn de verschillen nog duidelijker. DRAM +52 procent. NAND +9 procent.

Deze cijfers zijn daarom zeer verhelderend. Micron is een grote aanbieder, dus de kans dat de Zuid Koreaanse concurrentie fors afwijkende cijfers laten zien is niet zo groot. Behalve dan als zij op het NAND front Micron een paar forse tikken hebben gegeven. Daarvoor is is nu nog geen indicatie.

Conclusie voor NAND

Daarom kan op basis van deze Micron data met enige zekerheid worden gezegd dat de markten voor DRAM en NAND op dit moment sterk verschillend zijn. Inzoomend op NAND is de conclusie dat deze markt weliswaar groeit. Van echte opleving die sterk genoeg is om twee zwakke jaren (2018-2019) voor de SSD markt te compenseren is nog geen sprake.

Share