verlies verliesgevend

Wat veroorzaakt de tegenvallende cijfers Dell Storage?

De kwartaalcijfers van Dell, HP, Nutanix en Pure Storage, die eerder deze week verschenen, hebben maar kort aandacht gekregen. Er is helemaal weinig stilgestaan bij de tegenvallende prestaties van Dell als het gaat om storage.

Desktops en laptops

Dell en HP hebben onder de streep goede cijfers laten zien. De omzet van elk van de bedrijven groeide fors. Dat kreeg alle aandacht in de pers. Die groei is veroorzaakt door sterke vraag naar desktopcomputers en laptops. De vraag naar servers groeide ook voldoende. Beide bedrijven stonden bij de presentaties van de cijfers vooral stil bij het overwinnen van supply chain problemen en het kunnen bijbenen van de vraag.

Storage valt tegen

Waar ze maar heel kort bij stil stonden was de tegenvallende groei bij storage. Vooral Dell heeft hier een probleem waar veel te weinig over wordt geschreven. 2019 is het laatste jaar geweest waarbij de Texanen meer omzet met storage haalde. 2020 en ook 2021 zijn jaren waarin de teller in de min staat. Dat is vreemd.

Op dit moment is Dell de grootste aanbieder van storage oplossingen voor het bedrijfsleven en overheden. Die positie is nog veilig. Echter als de concurrentie double digit groeit terwijl zelf amper de nul kan worden vastgehouden is er wel een probleem. Journalisten hebben nog niet kunnen achterhalen of er sprake is van een marktsegment of productserie als oorzaak.

Geen duidelijkheid

Dat Dell er tijdens de briefings met analisten geen duidelijkheid over verschaft geeft te denken. De suggestie dat het een het middensegment van de markt tot stilstand is gekomen mist vooralsnog de onderbouwing. Maar kijkend naar de transcripten is dat wel het enige segment waarover geen toelichting is gegeven.

Cloud?

Als dit deel van de markt Dell links laat liggen moet er een alternatief zijn. Zijn het concurrenten als Pure en Nutanix die hier net als NetApp van profiteren? Het is wel wat deze bedrijven graag willen laten geloven. Maar er is ook nog een andere verklaring. Juist in het middensegment kan de overstap van eigen hardware naar cloudbased de afgelopen periode noodzakelijk zijn geweest. Niet investeren in tijden van lockdowns om de cashflow te reduceren klinkt logisch. De kans dat klanten die stap ooit terugdraaien lijkt gering. In dat geval zullen we ook de komende kwartalen zien dat Dell weinig woorden vuil maakt aan het portfolio voor midrange storage tijdens de contacten met aandeelhouders en financieel analisten.

Share