ymtc

Wat zal er gebeuren met NAND producent YMTC?

ymtcVorige maand is duidelijk geworden dat Tsinghua Unigroup uit de VRC, eigenaar van NAND maker YMTC, zeer grote problemen heeft. Technisch gezien lijkt het bedrijf op sterven na dood door ongekend grote schulden. De vraag is wat er dan gebeurt met alle participaties in memory en storage bedrijven, zoals YMTC.

VRC en 2025

Tsinghua Unigroup is op dit blog de afgelopen jaren meermaals genoemd. Voor de buitenwacht is het een van de bedrijven die gaat zorgen dat de VRC tegen 2025 bijna autonoom zal zijn op het gebied van IT. Maar dat gebeurt dan wel door een van de bedrijven waar het zeggenschap over heeft. YMTC is een onderdeel van de TU holding en dat bedrijf heeft een paar keer de markt verrast met berichten over ontwikkeling en productie van NAND geheugen.

NAND en IE

De focus op NAND is niet alleen ingegeven door het idee dat Flash storage op termijn HDDs gaat vervangen. Voor HDDs is bijna onvermijdelijk Amerikaanse technologie nodig. Dat past niet in het 2025 beleid van Beijing. NAND zou in principe wel geheel van eigen bodem kunnen zijn en geen vreemde IE bevatten. Flash en daarmee NAND is daarmee niet zozeer technisch, als wel politiek, gewenst.

Om aan de nodige kennis voor NAND te komen heeft TU niet alleen YMTC in het leven geroepen. Het heeft in 2016 ook geprobeerd een aandeel in Western Digital te krijgen. Later was er nog de poging Toshiba Memory over te nemen. Beide pogingen zijn mislukt.

Tsinghua Unigroup feitelijk failliet

TU is nu feitelijk failliet. Het heeft omgerekend ruim $30 miljard aan schulden. In het Westen zou het zoeken naar redders al in een eerder fase zijn gestart. In de VRC is een dergelijke aanpak er niet. Wel schijnt het zo te zijn dat TU overweegt een van de twee business units te verkopen. YMTC met de NAND of UNISOC dat chips voor mobile devices ontwikkeld.

YMTC NAND roadmap

Op enig moment zal met steun van Beijing wel een oplossing gevonden waarbij hier onbekende entiteiten zich over de bedrijfsonderdelen ontfermen. Toch is het maar de vraag of door dit proces de roadmap YMTC overhoop gooit. Er is ook nog de optie dat deze onrust YMTC ergens wel goed uitkomt. Zo is makkelijker te verhullen dat de huidige NAND productie nog tegenvalt.

Share