WD SSD met SAS interface

      Comments Off on WD SSD met SAS interface

WD SSD SAS UltrastarTerwijl een groot deel van de Europese IT sector is afgereisd naar Barcelona voor de jaarlijkse editie van VMworld Europe, wordt aan de andere kant van de Atlantische Oceaan in Orlando MS Ignite gehouden. En in Florida is tot nu toe het opvallendste storage nieuws bekend gemaakt, een SSD van WD met SAS interface.

Locatie

Het eerste dat opvalt is natuurlijk de locatie, dan wel het event. VMworld en nieuwe hardware klinkt als een logische combinatie. Bij MS Ignite wordt makkelijk gedacht aan alleen maar software en cloud. MS Ignite is inmiddels zo groot en uitgebreid dat het voor hardware vendoren loont daar aanwezig te zijn. Sterker nog, daar een primeur lanceren is schijnbaar belangrijker dan dat in Barcelona doen. Of dat wat zegt over te toekomst van VMworld?

SAS SSD

En dan is natuurlijk opvallend wat er is gelanceerd. In datacenters en enterprise omgevingen is performance en betrouwbaarheid key. Dat daar nog veel spinning discs in gebruik zijn heeft daar alles mee te maken, net als met de lagere TCO. De meeste schijven die in dergelijke veeleisende omgevingen worden ingezet hebben een SAS interface.

De komst van flash storage in dit deel van de markt is onvermijdelijk en het dit type opslag wordt steeds vaker toegepast. De verwachting bij velen is dat NVMe daar uiteindelijk de beste kaarten heeft. Western Digital komt echter met een SAS SSD, de DC SS540. Zo te zien is deze serie, met capaciteiten tussen de 800GB en 15,3TB een fractie langzamer met lezen dan de huidige DC SS530 serie, terwijl het beter scoort met schrijven.

De schijf wordt op dit moment als sample ingezet, grootschalige productie volgt pas volgend jaar. Dan wordt ook verwacht dat NMVe in combinatie met PCIe 4.0 zijn intrede doet (zie ook link) . Daarvan is een veel hogere performance te verwachten. Het nadeel is echter wel dat een deel van de huidige hardware daar niet voor geschikt is.

Markt

Daarmee is de markt die WD met deze SAS SSD kan bedienen ook wel redelijk duidelijk omkaderd: in ieder geval iedereen die vooralsnog niet van plan is zijn hardware te vervangen en gebruikers van hardware die bestaande deployments willen uitbreiden met zoveel mogelijk gelijke hardware.

Share