HDD-800400

WD ziet HDD en SSD naast elkaar blijven bestaan

Een aantal blogs schrijft over een bijeenkomst waar de ceo van WD spreekt over de toekomst van de HDD productie. Een deel van het transcript is online te raadplegen, dat geldt niet voor het deel waarin ook over SSD’s werd gesproken.

Aandacht van TMT experts voor Storage

De bijeenkomst waarover is geschreven was georganiseerd door Wells Fargo. Die bank toont als een van de weinige redelijk veel belangstelling voor storage. Bij de andere banken en analisten is het echt flink weggestopt in de TMT hoek. Nederlandse en Duitse banken besteden bijvoorbeeld nooit aandacht aan storage.

Aandacht hebben voor storage en er een “specialist” voor hebben wil niet per se zeggen dat de observaties altijd hout snijden. Van het boegbeeld van Wells Fargo zijn hier al vaker uitspraken tegen het licht gehouden. Zijn kijk is in het beste geval interessant en in lijn met wat fabrikanten graag willen horen. Een deel van zijn uitspraken valt echter niet te rijmen met de realiteit, laat staan de situatie in de EU.

Toekomst van de HDD

Dat de topman van WD veel vertelt over de toekomst van de HDD is begrijpelijk. WD heeft, los van de deal met Kioxia, immers geen mogelijkheden met een echt eigen SSD lijn te komen. De meeste flashomzet die WD noteert lijkt te komen van producten uit de stal van SanDisk, dat jaren geleden is overgenomen. Een scheiding tussen de productlijnen is in dit geval alleen maar toe te juichen. Technische ontwikkelingen, processen en trends van HDD en SSD zijn echt heel verschillend.

HDD omvang

De meeste aandacht is tot nu toe uitgegaan naar de opmerkingen over HDD omvang. Volgens de topman is het passeren van de 20TB capaciteitsgrens geen probleem. HAMR als technologie en uiteraard helium vulling moeten zelfs een doorgroeien naar 30TB en 10 platters in een 3,5 behuizing mogelijk maken. Schijven met die techniek en capaciteit zullen zeker niet op korte termijn beschikbaar komen op de reguliere markt. De roadmap die is gepresenteerd betreft producten voor de datacentermarkt.

HDD SDD pariteit

Op een plek staat ook een bijzondere uitspraak over de prijspariteit van HDDs en SSD’s te lezen. Bijzonder, want daarmee haalt WD een eerder gemaakte en vaker herhaalde claim van Wells Fargo onderuit. WD acht de kans op een gelijke TB prijs voor HDD en SDD de komende 10 jaar minimaal. Twee ontwikkelingen zouden dat voorkomen. De TB prijs van een HDD kan verder naar beneden. Die van SSD kan niet zo snel dalen. De kloof blijft bestaan en pariteit is een illusie.

Dat is een belangrijke voorspelling. Elke vendor van producten met storage moet – als het bericht klopt – uit blijven gaan van een markt die of voor capaciteit gaat of voor performance. Voor klanten heeft het ook consequenties. Dat niet elke vendor daar blij mee zal zijn spreekt voor zich.

 

(link naar transcript)

Share