Western Digital aandeel verliest fors waarde – Toshiba helft HDD productie

      Comments Off on Western Digital aandeel verliest fors waarde – Toshiba helft HDD productie

westerndigitaltoshibaHet aandeel Western Digital is woensdag Amerikaanse tijd 12 procent goedkoper geworden. Dat trok meer aandacht dan de melding dat Toshiba de helft van de HDD productie is verloren.

Western Digital

De stevige reactie van beleggers op de bekendmaking van de laatste kwartaalcijfers heeft alles te maken met de lagere omzet en het neerwaarts bijstellen van verwachting voor het lopende kwartaal. WDC haalt een goed deel van de omzet uit het reseller en retail kanaal. De lockdowns heeft daar schijnbaar hard toegeslagen.

Dat minpunt betreft maar een deel van het portfolio. De datacenter en nearline business hadden duidelijk geen last van de lockdowns. Hier noteerde WDC een 32 procent hoger omzet dan een jaar geleden.

Voor het lopende kwartaal zou de omzet tot 10 procent lager kunnen uitkomen dan het vorige kwartaal. De onzekerheid die Covid-19 met zich meebrengt heeft daar alles mee te maken. Die omzetbijstelling en de onzekerheid raakten niet alleen het aandeel WDC. De directe concurrenten Seagate en Micron verloren ook een maar procentpunten. Seagate is overigens een week geleden door een vergelijkbare melding ook al 7 procent aan waarde verloren.

Toshiba verliest productie

En dan was er van woensdag op donderdag nog een bericht over Toshiba HDDs. Er is een publicatie en slechts een bron. Het zou gaan om een niet nader beschreven incident bij de fabriek in de Filipijnen waar HDDs worden gemaakt.

Het incident zou geleid hebben tot een halvering van de verscheepte aantallen en capaciteit. Eigenaardig is dat nergens een melding te vinden is die de claim onderbouwd. Aangezien Toshiba beursgenoteerd is zou dit in een ad-hoc melding naar buiten moeten zijn gebracht. Die melding moet dan door de pers en analisten bureaus zijn opgemerkt. Dat is niet het geval, omdat die melding ontbreekt.

Daarmee blijft het totaal onduidelijk wat de reden is van lagere HDD productie.

Share