western digital

Western Digital bevestigt: alle HDD gebruikers trekken aan de rem

Dat de IT sector het zwaar te verduren heeft blijkt uit de kwartaalcijfers van Western Digital. Als in een kwartaal de omzet acht procent daalt is er iets aan de hand. Als beleggers en pers te horen krijgen dat de min zal oplopen tot 26.7 procent op jaarbasis dat hebben we het over een unieke krimp.

De directie van Western Digital probeerde de plussen op te poetsen, maar de minnen zijn te overweldigend om genegeerd te worden. In lijn met wat Seagate eerder al aangaf bij de presentatie van de cijfers ziet WD meerdere markten smelten.

HDD

Harde schijven voor laptops, desktops en andere gewone toepassingen worden steeds minder verkocht. De consumentenmarkt leverde WD 23 procent minder op dan een jaar geleden. Bij zakelijke gebruikers bleef de omzet 14 procent onder het niveau. De enige markt die groeit is die van hyperscalers en ander cloudproviders. Daar name de omzet toe met 5 procent. Die plus werd dan ook extra in het zonnetje gezet.

De groei bij de hyperscalers leidt er toe dat WD voor inmiddels 44 procent van de omzet afhankelijk is van dit type bedrijf. Zakelijke gebruikers zakken terug tot 36 procent en de endusermarkt lis nog goed voor 18 procent.

Die verhouding vertekent, omdat voor deze cijfers de inkomsten van zowel HDD als SSD’s zijn gebruikt. HDD’s zijn er in aantallen uitgedrukt 38 procent minder verkocht en bij flash was de min ongeveer 1 procent.

Vraag valt weg

Op een andere manier de cijfers ordenen levert de nodige onderbouwing dat het bedrijf te maken heeft met een wegval van vraag over de volle breedte. Dat is vraag van fabrikanten, maar ook distributeurs. Het is te makkelijk om te wijzen naar de cloud, waardoor de storage behoefte letterlijk opschuift als de verklaring. Daarvoor is de omzet toename bij dat soort bedrijven gewoon te gering.

Voor de rest van het jaar houdt WD rekening met een toename van de daling van omzet. Vertaald naar de marktontwikkeling kan dat betekenen dat ook de hyperscalers aan de rem trekken voor HDD bestellingen. De indicaties daarvoor waren er overigens al eerder. Western Digital bevestigt dat beeld.

Share