Western Digital blogpost over de levensduur van harde schijven

      Comments Off on Western Digital blogpost over de levensduur van harde schijven

westerndigitalOp het blog van Western Digital verscheen vorige maand een post over de factoren die de HDD levensduur in enterprise en datacenter omgevingen bepalen. Het artikel is te kort voor diepgaande analyse. Als startpunt is het wel bruikbaar net als deze artikelen.

Kosten en tijd

Harde schijven die voortijdig de geest geven zijn ergerlijk. Het gaat niet alleen om de waarde van de schijf die verloren gaat. Het uitwisselen van de schijf gaat in de regel vlot. Dat kan niet worden gezegd van het redden van de data. Het opbouwen van de RAID kost altijd tijd. Als de herstelde data ook nog eens grondig op compleetheid en integriteit moet worden getest is het tijdsbeslag nog groter.

Daarom is vraag naar schijven die lang meegaan. Iedere fabrikant claimt die in het assortiment te hebben. Western Digital gaat in het blog in op de verschillen in uitval percentage tussen de nieuwere en voorgaande generaties Ultrastar schijven. Dat zijn de HDDs uit de series die voorheen door HGST werden gemaakt.

Halvering uitval

WD zegt in het artikel dat de voortijdige uitval van de nieuwste generaties schijven met meer dan de helft is afgenomen. Daarbij gebruikt het een grafiek die een levensduur van maximaal 2.000 dagen in gebruik weergeeft. Die lange inzet van HDDs wekt op het eerste gezicht verbazing. De economische levensduur van HDDs wordt in de regel een stuk lager ingeschat.

Dat WD over de data van Ultrastars tot vijf jaar terug beschikt heeft natuurlijk te maken met afnemers van deze schijven. Enterprises en datacenters worden vaak in een adem genoemd, de eerste groep stelt echter totaal andere eisen aan storage.

Levensduur en inzet

Hoewel dat punt niet verder uitgewerkt is het wel iets dat bepalend is. De levensduur van Western Digital  HDD heeft niet alleen te maken met zaken als thermische belasting en trillingen. Dat zijn de punten waar WD wel over schrijft. Wat ook een rol speelt is wie de gebruiker van de schijven is en aan welke voorwaarden hij heeft te voldoen.

Een enterprise, waar delen van de data minimaal vijf of zelfs tien jaar bewaard moeten worden, zal maatregelen treffen om een lange levensduur mogelijk te maken. Dat de schijven dan de economische levensduur overschrijden en door de boekhouding al totaal zijn afgeschreven speelt dan geen rol. In in omgevingen zijn schijven aanwezig die meer dan 2.000 dagen in gebruik zijn. In gebruik is daarbij dan wel iets anders als elke dag worden ingezet.

Share