Western Digital cijfers mogen niet verbazen

      Comments Off on Western Digital cijfers mogen niet verbazen

De omzet van Western Digital is het afgelopen kwartaal met 29% afgenomen (Y/Y). De beurs was daarvan niet onder de indruk. Dat het aandeel op een onrustige handelsdag 7% meer waard werd zal menigeen verbazen.

Western Digital confronteerde beleggers met een kwartaalverlies van $197 miljoen. Een jaar geleden werd nog een winst van $756 miljoen gepresenteerd. De marge op gewone harde schijven is in een jaar tijd bijna 4 procentpunten gedaald. Bij SSD’s is de marge ongeveer 18 procentpunten teruggelopen. Dit zijn cijfers die passen bij een markt waar overaanbod en te lage vraag fabrikanten parten speelt.

Toch is Western Digital positief over de nabije toekomst. Het claimt dat de flash markt tekenen van herstel laat zien. Analisten merken daarover op dat SK Hynix en Samsung exact hetzelfde beweren. Dat Trendforce daar een ander geluid over laat horen blijft schijnbaar onopgemerkt. Eveneens wordt er weinig geschreven over de voorspellingen van WD dat de omzet onder druk zal blijven staan. Daarmee bedoelt het bedrijf dat er ook voor de rest van het jaar rekening gehouden worden met procenten minder omzet.

Resultaten en voorspellingen die weinig rooskleurig zijn en beloond worden met een koersstijging. De verklaring voor de beloning is eenvoudig. De markt wist door eerdere meldingen van Western Digital al dat er slecht nieuws aan zat te komen. In tegenstelling tot NetApp beleggers was er geen sprake van verrassing en dus negatieve verbazing.

Share