Western Digital – kwartaalcijfers zijn een lastig verhaal

      Comments Off on Western Digital – kwartaalcijfers zijn een lastig verhaal

Western DigitalEind vorige week was het tijd voor Western Digital de kwartaalcijfers bekend te maken. Wat een melding had moeten zijn is in de markt opgevat als drie meldingen. Per saldo liet dat geen goed gevoel achter.

Het komt vaker voor dat personele wisselingen op c-level gelijktijdig met de kwartaalcijfers worden bekend gemaakt. Daarmee bereikt de zender van de boodschap dat alle aandeelhouders en stakeholders op het zelfde moment over essentiële informatie beschikken. Het voorkomt ook dat het aandeel twee keer moet reageren op het nieuws.

Western Digital heeft bij de presentatie van de kwartaalcijfers het vertrek van ceo Steve Milligan bekend gemaakt. Wat iedere analist direct zal hebben opgemerkt is dat zijn pensioenering niet direct kan starten, er is immers nog geen opvolger bekend. Tussen de regels door is dan voor iedereen duidelijk dat het vertrek minder gepland is dan de WDC wil laten overkomen.

Verlies

Wat het vertrek van Milligan mede of geheel heeft bepaald blijkt uit de cijfers. WDC heeft het afgelopen kwartaal met een omzet van iets meer dan $4 miljard afgesloten. Een jaar geleden werd er nog $5 miljard omgezet. Vorig jaar was het kwartaalresultaat ook beter wat betreft de winst. Die stond toen op $511 miljoen, terwijl nu tegen een verlies van $278 wordt aangekeken.

Vooruitzichten

De vooruitzichten voor het lopende kwartaal laten evenmin een goede indruk achter. WDC heeft de voorspellingen bijgesteld. Men verwacht nu op een omzet uit te komen die fractioneel hoger is dan die van het afgelopen kwartaal.

Wat verder de verbazing wekt is dat WDC licht aan het einde van de tunnel ziet als het gaat om de prijzen van NAND geheugen en opslag. Daarmee geeft het bedrijf een ander signaal af dan SK Hynix en A-data.

Of analisten dat ook is opgevallen blijkt niet uit de artikelen in de financiële pers. Daar overheerst de aandacht voor de koersval van 14% op donderdag en de plus van 4% op vrijdag. Per saldo is het aandeel de afgelopen week dus behoorlijk wat waarde kwijtgeraakt. Het bredere plaatje laat weliswaar zien dat sinds januari het aandeel bijna 25% is gestegen, het huidige verhaal blijft lastig.

Share