western digital

Western Digital kiest met OptiNAND technologie voor sprong voorwaarts

Woensdag was er in de tech pers veel aandacht voor het bericht van Western Digital dat het alle HDDs zal voorzien van OptiNAND technologie. Dit maakt het mogelijk meer informatie op de platters op te slaan.

De melding kwam duidelijk als een verrassing. Dat Western Digital deze techniek zou omarmen was niet verwacht. Iedereen weet namelijk dat het bedrijf al langer investeert in MAMR. Ook dat heeft als doel meer data te kunnen wegschrijven naar een platter.

Bekende beperkingen

Binnen de 3,5” formfactor voor harde schijven is het niet mogelijk meer dan negen platters te monteren. De afmetingen van die platters zijn uiteraard ook beperkt. Daarom weet iedereen dat met de bestaande techniek  de grens van een HDD bij ongeveer 20TB moet liggen. 2,2 TB per platter is het maximale.

Met techniek als HAMR en MAMR is het mogelijk de data anders op te slaan. Gevolg is een HDD waar meer dan 20TB aan data op staat. De drie fabrikanten werken al enige tijd aan deze techniek. Storagenieuws nieuws heeft daar over geschreven dat de bereidheid te testen door de pandemie geringer is dan voorheen. Bij het uitblijven van grootschalige tests is het niet mogelijk tot een eindproduct te komen. Dat is althans het verhaal dat het trio HDD makers op elk een eigen manier verspreid.

Dat Western Digital met nieuws komt over een techniek die nog helemaal niet zo bekend is wekt daarom de nodige verbazing. Er zijn geen cases bekend van testklanten of presentaties op vakbeurzen en congressen.

Andere redenen

De grote sprong voorwaarts van Western Digital kan daarom wel iets anders zijn dan het bedrijf aangeeft. Natuurlijk is het mooi bekend te maken dat er een oplossing is gevonden voor de 20TB beperking.

Maar het is wel erg toevallig dat het nieuws komt kort na de pers licht heeft gekregen van iets dat lijkt op sjoemelen met de specificaties van producten. Een jaar na de ophef rond de SMR schijven is Western Digital immers betrapt op het wijzigen van SSDs zonder dat te communiceren. Dat de melding over OptiNAND gelezen kan worden als indicatie dat WD er vooralsnog niet in is geslaagd MAMR te implementeren is anderen wel opgevallen.

Share