Western Digital SMR 20TB in gebruik bij Dropbox

      Comments Off on Western Digital SMR 20TB in gebruik bij Dropbox

western digitalEnkele dagen geleden heeft Western Digital bekend gemaakt dat Dropbox gebruik maakt van 20TB schijven gebaseerd op SMR technologie. Het bericht valt om twee redenen op, die hieronder worden beschreven. Verder is het deze keer niet Dropbox zelf die over een technische sprong voorwaarts via het eigen blog communiceert.

Vertrouwen door communicatie

Dropbox is, net als Box en Backblaze, een van de bedrijven die in het verleden over de techniek schreef. Daarmee richtte het bedrijf zich niet tot de aandeelhouders, maar tot een deel van de gebruikers. Het droeg en draagt bij om een community op te bouwen. Belangrijker is natuurlijk dat daarmee vertrouwen wordt gecreëerd. Het toevertrouwen van digitale data aan een bedrijf met een beperkte trackrecord was immers een aandachtspunt voor potentiële gebruikers.

Daarnaast was het langs die weg ook mogelijk subtiel te hinten op het aantal gebruikers en soorten bestanden. Alle drie genoemde bedrijven blogde wat dat betreft met enige regelmaat. Inmiddels lijkt alleen Backblaze dat nog te doen. Dropbox is als beursgenoteerd bedrijf niet meer bereid op dat niveau in de keuken te laten kijken.

Western Digital communiceert

Daarom verbaast het niet echt dat de melding over 20TB schijven niet door van Dropbox komt, maar van Western Digital. Dat de leverancier van harde schijven dit bericht wereldwijd verspreid heeft twee simpele redenen, die iedereen moet kennen.

De eerste is dat het bedrijf een behoorlijke reputatie schade heeft opgelopen door bewust onvolledig te communiceren over de harde schijven. Een deel van het portfolio is gebaseerd op SMR. Dat is een betrouwbare technologie, maar niet voor elke toepassing geschikt. Zelfs de gekozen oplossing om de schijven die het betreft van andere labels te voorzien blijft vragen oproepen.

De andere reden is dat het bedrijf slechter draait dan de twee concurrenten. Wereldwijd snijden in het personeel en het vervangen van de CEO heeft nog niet geleid tot meer business of omzet met conventionele HDD’s.

Daarom wordt nu ingezet op communicatie. Wat Western Digital wil zeggen is dat de Ultrastar DC HC650 20TB een goed product is voor bijzondere klanten als Dropbox  en dat SMR een techniek is die aan de zwaarste eisen voldoet.

Share