Cloudflare R2 cloudstorage

Wordt dat een echte AWS concurrent – cloudstorage van Cloudflare

Eerder deze week heeft Cloudflare aangekondigd het portfolio uit te breiden met cloudstorage. Uit de communicatie blijkt duidelijk dat hiermee bewust de aanval op AWS wordt ingezet. Heeft deze poging kans van slagen?

CDN en meer

Cloudflare is vooral bekend als een content delivery netwerk en partij die door dat mondiale netwerk DDoS aanvallen kan afslaan. De business is door aankopen over de jaren steeds meer uitgebreid. DNS services en e-mail  zijn  daar recente voorbeelden van.

De business van het bedrijf is daarbij niet geheel onomstreden. Hert beschermt niet alleen tegen aanvallen, maar die zelfde infrastructuur wordt ook gebruikt voor aanvallers, die zo beter onzichtbaar blijven.

Data opslag in publieke cloud

Waarmee Cloudflare nu de markt gaat betreden is een heel andere dienst. Het is opslag van data in een publieke cloudomgeving. Op dit moment is het nog niet mogelijk van de R2 cloudstorage gebruik te maken. De dienst is alleen aangekondigd en er is een inschrijflijst voor testers.

Een paar belangrijke details zijn wel al bekend. Uiteraard wordt R2 volledige S3 compatibel. Dat is een voorwaarde voor acceptatie in de markt en het kunnen koppelen van andere diensten en hardware.

R2 versus AWS

R2 is een directe aanval op AWS storage. Dat komt omdat cloudflare op een belangrijk punt afwijkt van de manier waarop de hyperscalers cloudstorage aanbieden. Het bedrijf, met zoveel bandbreedte kan dat ook makkelijk, zal namelijk geen kosten in rekening brengen voor egress verkeer. De kosten voor deze datatraffic, upload vanuit de cloudaanbieder beredeneerd, is een van de grootste ergernissen van cloudgebruikers. Omdat dit verkeersvolume zelden goed in te schatten is, kan elke factuur een onaangename verrassing zijn.

Als Cloudflare komt met een cloudstorage aanbod dat deze kosten niet kent zal het prijsverschil met AWS en co inderdaad opvallen. De S3 compatibiliteit maakt het overhevelen van bestaande data makkelijk. Waarschijnlijk zullen er partijen zijn die staan te trappelen om deze nieuwe aanbieder te gebruiken als extra of nieuwe optie voor de opslag. Want, en dat is in de aankondiging niet eens genoemd, data spreiden (de 3-2-1 regel!) is nodig. Wat is er dan aantrekkelijker dan daarvoor een partij met een bewezen robuust netwerk en een scherp geprijsd cloudstorage aanbod te kiezen

Share