Yeestor koopt EpoStar – is dat controller consolidatie in de VRC?

      Comments Off on Yeestor koopt EpoStar – is dat controller consolidatie in de VRC?

YeestorDinsdag maakte het Chinese Yeestor bekend EpoStar te hebben overgenomen, ze maken allebei controllers. In het korte persbericht staat ook nog dat er met succes nieuw geld is opgehaald. Of dat nodig was voor de transactie is niet bekend. Wel duidelijk is dat beide bedrijven storage controllers ontwikkelen en produceren.

Storage controllers

Harde schijven, USB sticks en eMMC geheugen hebben controllers nodig. Die bepaald hoe de data op die drager wordt opgeslagen. Een storage controller zit in de harde schijf of drager verwerkt. Soms zitten ze op het moederbord van het device.

Trend

Al enige tijd is zichtbaar dat deze componenten steeds belangrijker worden. SSD’s van bijvoorbeeld Western Digital en Kingston kunnen met dezelfde 3D NAND van Kioxia zijn voorzien. De prestatieverschillen tussen de twee komen bijna uitsluitend omdat men van verschillende controllers gebruikt maakt. Lite-On dat onder eigen naam SSD’s in de markt zet heeft ook als submerk Plextor. Daar zijn 3D Nand en controllers gelijk. Toch zijn er verschillen in snelheid van schrijven en lezen. Dat komt omdat Plextor net iets andere firmware voor de controllers gebruikt.

Het tweaken van firmware van generieke controllers komt veel voor. Haaks daarop staat de trend dat 3D Nand fabrikanten zelf meerdere controllers voor de afnemers maken. Soms doen ze dat door bedrijven die dat als corebusiness hebben overnemen. SK-Hynix is daar een recent voorbeeld van.

Yeestor

epostar De stap die Yeestor zet door een concurrent over te nemen past niet in het bovengeschetste beeld. Het wordt anders als de achtergrond van het bedrijf wordt geraadpleegd. Het bestaat pas sinds 2017. De fusie van twee ontwikkelaars van controllers maakte dat mogelijk. Een daarvan zou al in 2007 zijn gestart. Als nieuw bedrijf claimt het sinds 2017 een groot aantal patenten en andere IE te hebben vastgelegd en verworven. Met het opslokken van EpoStar komt er nog meer kennis bij Yeestor.

Consolidatie of niet?

Op het eerste gezicht gaat het hier om een normale overname. Yeestor plukt EpoStar uit de markt en dat zorgt voor consolidatie bij controllers. Wie de Chinese 3-5-2 regel kent ziet echter nog iets anders. Schaalgrootte is een vereiste om tot goede en betaalbare componenten te kunnen komen. Het verdwijnen van een handvol kleine speler en daarvoor een grotere en robuustere partij terugkrijgen past naadloos bij dat beleid.

Share