YMTC komt met slecht nieuws voor Micron

      Comments Off on YMTC komt met slecht nieuws voor Micron

YMTCAchter de betaalmuur van Digitimes staat sinds een paar dagen “Yangtze Memory Technology (YMTC) is aggressively improving its 64-layer 3D NAND flash memory production yield rate, gearing up to ship the chips for SSD applications in the first quarter of 2020, according to industry sources.” De timing van die melding kan geen toeval zijn.

MIcron cijfers

Vorige week kwam het Amerikaanse Micron met cijfers en vooruitzichten die de beurs niet wist te waarderen. Het bedrijf raakte op een handelsdag 10% van de waarde kwijt. Dat is voor dit type bedrijf een uitzonderlijke stap terug. Dit soort klappers en nog grotere komen in de storage sector vaker voor, maar het betreft uitsluitend betrekkelijk nieuwkomers en het zijn bedrijven die tot op heden geen echte winst hebben gemaakt.

Micron is een ouder bedrijf en maakt al jaren goed winst. Het heeft wel sinds kort een groot probleem. Huawei is een van de grootste afnemers, zo niet de grootste. Aangezien Huawei permanent onder vuur ligt vanuit Washington loopt Micron schade op. De omvang en aard van die schade werd duidelijk bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

YMTC bericht

Een paar dagen later komt het minimale bericht van YMTC. Het claimt op koers te liggen voor de productie van NAND. Als het bericht klopt en YMTC, wat deel uitmaakt van het Tsinhgua concern,  daadwerkelijk per Q1-2020 een kant en klaar product heeft dan zal dat Micron de nodige kopzorgen moeten geven.

YMTC volgt trouw de lijn van de Chinese overheid om de afhankelijkheid van Amerikaanse techniek te reduceren. Dit bericht kan derhalve worden gezien als een schot voor de boeg van Micron, Intel en de andere Amerikaanse producenten en vendoren. Het is te verwachten dat de komende periode meer van dit soort salvo’s zullen worden afgevuurd. Het is een kwestie van tijd of de beurs merkt dat ook. De impact die dat zal hebben op de koersen is vooralsnog onbekend, temeer daar er nog geen tastbaar bewijs is dat YMTC een werkend eindproduct kan leveren.

De techpers zal deze ontwikkeling makkelijk kunnen volgen. Beijing zal het immers niet nalaten de echte lancering met veel tromgeroffel wereldkundig te maken.

Share