zerto

Zerto gaat op in HPE – wat zijn de aandachtspunten

zertoDe volledige overname van Zerto door HPE is vorige week bekend gemaakt. Voor beide bedrijven is het in de eerste plaats een logische stap. HPE heeft geen eigen diensten die Zerto kunnen vervangen. Zerto is te afhankelijk van HPE.

Greenlake

Zerto is al jaren actief op de Nederlandse markt. Klanten hier zijn, net als elders, niet altijd gebruikers van HPE hardware. Die groep zal dus reden hebben de overname door HPE kritisch te volgen. Het is immers totaal onduidelijk of de nieuwe eigenaar na het effectueren van de overname later dit jaar iets aan de marktbenadering wijzigt. HPE zou dat heel goed kunnen doen. De transactie heet immers formeel te zijn ingegeven door het verrijken van het Greenlake aanbod. Niet iedereen wil daar gebruik van maken.

Met deze overname verdwijnt wederom een zelfstandige speler van een storage gebaseerde oplossing (in dit geval data management). De tijden van een groeiend aantal aanbieders is definitief verleden tijd. Het aantal krimpt.

Zerto personeel

De toezegging dat voor deel van het personeel een retentieplan beschikbaar komt is inmiddels aangepast. HPE geeft nu aan al het personeel over te nemen. Die aanpassing van de eerdere melding is opmerkelijk. Hierdoor wordt namelijk de achillespees van Zerto benoemd. De technologie is goed, maar wel het product van een team. De koper lijkt in te zien dat er een risico is in de vorm van ontevreden personeel. Dat zou zomaar kunnen proberen een eigen bedrijf op te zetten.

Concurrentie

Waar HPE ook goed naar gekeken zal hebben is de directe concurrentie. Zerto had tot nu toe als voordeel dat het een zelfstandige leverancier was. Daarmee was het een alternatief voor de eigen oplossingen van de grote merken. Die positie komt nu te vervallen. Het is nog maar de vraag of Dell, IBM en anderen te porren zijn reclame voor Zerto by HPE te maken dan wel nieuwe en bestaande integraties te promoten.

Share