OneDrive

Zonder software werken synchronisatie en automatische back-ups niet

Microsoft heeft bekend gemaakt dat de software ondersteuning voor synchronisatie en back-ups naar OneDrive wordt verminderd. Gebruikers van de oudere Windows versies gaan straks meer dan die praktische tool missen.

EOL

Dat Microsoft stopt met de OneDrive toepassing voor Windows 7 systemen is logisch. Het OS zelf is al een paar jaar terug EOL verklaard. Windows 8.1 daarentegen wordt nog een vol jaar ondersteund. Maar de gebruikers van deze versie zullen voor het synchroniseren en back-uppen van bestanden een andere toepassingen moeten gebruiken.

Daarmee wordt een aspect van dataopslag aangestipt waar amper iemand bij stilstaat. Wat als de software die nodig is voor dat proces dienst weigert. Of, zoals in dit geval, de vendor de ondersteuning staakt.

Data benaderen

De data die reeds is opgeslagen gaat niet verloren. Het wordt alleen veel lastiger daar bij de te komen. Een webbrowser in plaats van een app is toch een andere benadering. Data automatisch blijven synchroniseren kan dan niet meer. Dat zelfde geldt voor het maken van de geplande back-ups.

Microsoft hoopt met deze stap de migratie naar Windows 10 of 11 te versnellen. Daar valt wat voor te zeggen. Maar er zijn nu eenmaal situaties waarin dat niet bespreekbaar is. In die gevallen komt een essentieel deel van de BC basics in de verdrukking.

Toepassing werkt niet meer

Dat de ontwikkeling van software voor een OS versie wordt gestaakt is daarbij een normaal verschijnsel. Er is echter in dit geval een groot punt van verschil. Als Microsoft dit doet houdt de toepassing ook op te werken. (citaat: “After March 1st, 2022, your personal files will no longer sync and should be uploaded/accessed directly on OneDrive for web.“)

Er zijn geen voorbeelden bekend van vendoren met software voor synchronisatie en automatische back-ups die hetzelfde gedrag vertonen. Daar is ook een goede reden voor, namelijk klanttevredenheid. Dat Microsoft daar anders over denkt heeft alles te maken met de integratie van de toepassing in het OS.

Die verwevenheid is een hele goede reden voor bepaalde cruciale toepassingen gebruik te blijven maken van derde partijen.

Share